Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Συνέδριο για τις ελληνορωσικές σχέσεις (18ος-20ος αι.)


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με την ευκαιρία του «Αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016», οργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Ελληνορωσικές σχέσεις κατά την νεότερη και σύγχρονη περίοδο (18ος – 20ος αιώνας)». 
Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30). Σας προσκαλούμε να παραστείτε. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 στο Γρυπάρειο Μέγαρο (Αίθουσα Αγγελοπούλου, Αριστείδου 11, Αθήνα)
Σας προσκαλούμε να παραστείτε. 
O Πρύτανης Καθηγητής

 Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος


Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» έκθεση βιβλίου με θέμα: «Έλληνες συγγραφείς μεταφρασμένοι στα Ρωσικά», με βιβλία από την προσωπική συλλογή του Καθηγητή κ. Δημήτρη Γιαλαμά.

Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με τίτλο«Ελληνορωσικές σχέσεις κατά την νεότερη και σύγχρονη περίοδο (18ος – 20ος αι.)» θα γίνει στην Αθήνα απ΄τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου

Τα προγράμματα και των τριών συνεδρίων (Μοσχα, Μόσχα, Αθήνα) μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Εταιρία Νεοελληνικών Σπουδών της Ρωσίας:  http://www.philol.msu.ru/dcx/EKPA2016_programma.pdf

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 18.30 – 19.00
Έναρξη του συνεδρίου Προσφώνηση από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια

Χαιρετισμοί από: - την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου. 

- την Πρόεδρο του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας & Φιλολογίας & Σλαβικών Σπουδών, καθηγήτρια Ελένη Στεργιοπούλου

- τον Πρόεδρο του Τμήματος Βυζαντινής & Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, καθηγητή Μιχαήλ Μπίμπικοφ. Θα ακολουθήσει μουσικό μέρος από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η έναρξη του συνεδρίου της Αθήνας θα γίνει στην «Αίθουσα Τελετών» του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέµπτη 20 Οκτωβρίου 2016 18.30-19.00.

19.15 – 20.30: 1η Συνεδρία – Λογοτεχνία. Ομιλίες από: - τον τ. καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Birmingham και Διευθυντή του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας» Χρίστο Αλεξίου με τίτλο: «Nikolai Bakhtin: Ένας πρωτοπόρος Ελληνιστής».

 - την διδάκτορα Φιλολογίας και επιστημονική συνεργάτη του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών κυρία Έλενα Σαρτόρι με τίτλο: «Ανιχνεύοντας ρωσικές πηγές στην φυσιογνωμία του ελληνικού μοντερνισμού: το παράδειγμα του περιοδικού “Το 3ο Μάτι”»

- την τ. Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Ερασμία Σταυροπούλου με τίτλο: «Όψεις της επιρροής του Ντοστογιέφσκι στη μεταπολεμική πεζογραφία». 

- τον καθηγητή Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Διευθυντή και Ειδικό Σύμβουλο για Πολιτιστικά Θέματα στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, Δημήτρη Γιαλαμά με τίτλο: «Λογοτεχνία του ‘50».
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου και του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου, θα γίνουν στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, Αίθουσα Αγγελόπουλου (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11).

Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει τις παρακάτω εισηγήσεις:
Νικόλαος Παπαστρατηγάκης (Αθήνα), Η Ρωσική Επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 μέσα από τα μάτια των Ελλήνων διπλωματών
Ολυμπία Σελέκου (Αθήνα), Η χειραφετημένη ελληνική διασπορά στη Ρωσία
Χριστίνα Ντουνιά (Αθήνα), Η Οχτωβριανή Επανάσταση στη λογοτεχνία του Μεσοπoλέμου
Βλάσης Αγτζίδης (Αθήνα), Παρευξείνιος ∆ιασπορά: Από την Ρωσική Αυτοκρατορία στη Σοβιετική Ένωση. ∆ιαδικασίες προσαρμογής και ανάπτυξης (1917-1937)
Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου